Sunday, April 10, 2011

JA til kortreist mat!

 I butikkhylla finn du kanskje poteter produsert lokalt og heilt sikkert meksikanske bringebær
som er frakta med fly til Noreg og din lokalbutikk. Både gjødselproduksjon, transportmåte og lagring
tyder noko for kor miljøvenleg maten du kjøper er. Kor mykje forurensar maten du kjøper?


 Les meir her

Margarin vs Smør

Monday, April 4, 2011

Kvalitetsbevisste Nordmenn (!)

REKORDÅR FOR McDONALDS I NOREG





- Resultatene viser en økning i antall gjester på 10 prosent, noe som viser at satsingen på norske kvalitetsråvarer og forbedret kundeopplevelse har vært riktig, sier Olli Kilpi, administrerende direktør i McDonald's Norge AS til dagligvarehandelen.com.

Restaurantkjeda auka si omsetning med 8,6 prosent, noko som gav ny omsteningsrekord på over
1,2 milliarder kroner. I tillegg syner tal frå 2010 at stadig fleire vitjar McDonald´s. Antal gjester
har auka med 10%.

 - At antall gjester øker er et bevis på at vår satsning på norske kvalitetsråvarer treffer godt. Nordmenn er kvalitetsbevisste og vet at de får kvalitetsprodukter hos oss, sier Olli Kilpi.

Påskemarknad på Bryggen



Laurdag 16.April er det klart for Bondens Marked på Bryggen i Bergen.
Påskemarkedet held ope frå kl 10.00-16.00

Wednesday, March 16, 2011

Bli med på laget!





Bli medlem av Slow Food og gje di stemme til god, rein og rettvis mat!
200 kr i året for deg under 30, og 450 for dei over.

Lets cook up a revolution

 

Slow Fish 2011




Slow Fish 2011

Small-scale fishers: A threatened species. That’s the common thread of this year’s edition of Slow Fish. Without ignoring the on-going depletion of our oceans and seas, attention will be focused on the people around the world who make their living from fishing, who serve as custodians of the sea and who carry with them an invaluable legacy of memory and traditional knowledge.

Once again the Slow Fish calendar is packed with events: guided tastings at the Taste Workshops, renowned chefs at the Theater of Taste, opportunities for reflection and debate with leading experts at the Water Workshops and the educational experiences Sea, Fish and Fishers and Markets, Menus and Cooks for the public and schools.

The event offers many participative ways to explore all the Slow Fish activities dedicated to the future of small-scale coastal fishing, looking at the difficult balance between safeguarding the income of fishers and protecting the marine resources on which their livelihood depends.

Slow Fish is an opportunity for retracing the story of artisanal fishing, learning how it works, what cultures it involves, its hardships and skills, as well as discovering how much small-scale fishing has changed today, how it relates to the world and how it has suffered from globalization, and hearing firsthand from the producers of the Presidia of the Sea and those exhibiting in the richly varied Market section.

Slow Fish vert arrangert i Genova, Italia 27-30 Mai 2011.
Les meir her

Thursday, March 10, 2011

Nei til GMO!

  


Slow Food er imot kommersiell planting av genmodifisert vekster (GMO) og promoterer GMO-fri mat. 
Slow Food president Carlo Petrini klargjer årsakane til kvifor Slow Food ikkje støtter GMO i skrivet 
10 Reasons to Say no to GMOs. 
Det kan du lese her